НП „Заедно в изкуствата и спорта“ 2023 г.

НП „Заедно в изкуствата и спорта“ 2023 г.

НП „Заедно в изкуствата и спорта“ 2023 г.

Модул 1 „Изкуства“

Начало: м. септември 2023 г., край: 31.08.2024 г.

Финансиране: 14 174.00 лв.

Две групи: 1 гр. „Приложни изкуства“ – 7 174.00 лв. – 10 ученика

                    2 гр. „Театрално изкуство“ – 7 000.00 лв. – 10 ученика

Цели на проекта за  учениците в групата за „Приложни изкуства“:

  • Разширяване на теоретичните познания на учениците за декоративно - приложните изкуства;
  • Развиване на визуалното мислене;
  • Анализиране на художествени произведения по форма и съдържание;
  • Мотивиране на личните предпочитания в изобразителната дейност.

Очаквани резултати:

  • разбират специфичните особености на основни и нови техники и технологии в декоративно-приложните изкуства;
  • разбират естетичните и утилитарните функции на декоративно-приложните изкуства;
  • разграничават творби от различни видове декоративно-приложни изкуства;
  • познават основни принципи на изграждане на композицията в декоративно–приложните изкуства;
  • познават особености на декоративен елемент и мотив;
  • разграничават изразни средства в различни видове декоративно-приложни изкуства;
  • коментират връзката между декоративно-приложните изкуства и традиционните техники и технологии на художествените занаяти;
  • осмисля значението на народните приложни изкуства и занаяти за националната и културната идентичност;
  • създават творби, които демонстрират разбиране и осъзнаване на декоративно-приложните изкуства;
  • създава проекти в областта на декоративно-приложните изкуства със стилизация;
  • коментират известни творби на изкуството.

 

Цели на проекта за  учениците в групата за „Театрално изкуство“:

Главна цел на обучението в театралната група е популяризиране на театралното изкуство сред най-младите и формиране у учениците на основни начални умения в сферата на словесно-изпълнителското изкуство и актьорското майсторство; създаване на позитивна нагласа чрез общуване с езика на изкуството; преоткриване на добродетелите чрез красотата на театралното изкуство; възпитаване на подрастващите в толерантност и търпимост, повишаване интереса на училищната общност към извънкласните дейности. 

Очаквани резултати:

Театралното изкуство ще даде възможности за създаване на едно пространство, пренесено от реални житейски ситуации. Учениците ще осъзнаят необходимостта от естествена и правилна реч и от прилагането ù в различни сфери на общуване според подбраните ситуации. Те ще развият и своето въображение, ще формират качества на активни личности, с осъзната потребност от изява.    

Седмица посветена на Васил Левски 19-23 февруари 2024

С признателност и възхищение, учениците от Група „Театрално изкуство“  от Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“, Модул 1 „Изкуства“ ,  участваха в седмицата, посветена на Васил Левски и така почетоха паметта на Апостола на свободата. 
 Малките артисти пресътвориха част от  безсмъртната Вазова творба “Немили - недраги”, докоснаха се до  ценностите от миналото и повтаряха  с тържественост възгласа: “Да живее България”!

 

Баба Марта бързала, 

Мартенички вързала.

В очакване на Баба Марта и пролетта, учениците от ПГКИТ „Д-р Иван Богоров“, гр. Пловдив, участващи в група: „Приложни изкуства“ към НП „Заедно в изкуствата и спорта", Модул 1 „Изкуства“, сътвориха чудни мартеници, с които показаха изкусни умения в множество конкурси. Сръчността на пъргавите ръчички, се видя на традиционния мартенски благотворителен базар.
Най-много радост от мартенския празник, получиха Богоровките - Преслава Стоянова и Лендита Метанова, които с усмихнато сърце, посетиха група "Слънчице" към ДГ "Снежанка" в град Пловдив, където вързаха мартенички на малките дечица с пожелание за здраве.
 
 
 
3 март 
По случай 3 март отбелязваме възкресението на българската държава, която близо 500 години е била без политическа и духовна свобода.
По случай предстоящия национален празник, учениците на ПГКИТ ”Д-р Иван Богоров” към НП “Заедно в изкуствата и спорта”, Модул 1 “Изкуства” и учителите по български език и литература и история и цивилизации представиха програма, включваща български песни, стихотворения и викторина.
По българска традиция празникът завърши с любимото на всички хоро.
 
 
На 30.04.2024 г. учениците от група "Приложни изкуства" по НП "Изкуствата и спорта" в ПГКИТ "Д-р Иван Богоров", гр. Пловдив подкрепиха още една кауза, преди светлите великденски празници, дарявайки сувенири и картички на НЧ "Христо Г. Данов - 1904".
????‍????????‍???? За да се справят с новото предизвикателство - ремонт на тавана, отново организират благотворителен базар. Той "плаче" за реконструкция и боядисване, като целта на екипа е да замени и осветителните тела с икономични такива, защото настоящите често генерират сериозен разход за ток.
   
Може да бъде изображение с 9 души и усмихнати хора
На 31.05.2024 г. ученици от група "Приложни изкуства" на НП "Заедно в изкуствата и спорта" имаха удоволствието да посетят градската художествена галерия. Там те видяха на живо картини на Владимир Димитров - Майстора, Златю Бояджиев, Георги Данчов Зографа, Иван Мърквичка, Константин Величков и други художници.
Посещението вдъхнови учениците за следващи творчески изяви. ????
         Може да е творба на 10 души
На 31.05.2024 г. посетихме театър „Апарт“, гр. Пловдив. Беше вълнуващо за всички - малки и големи, учители и ученици - да се потопят в завладяващата постановка „Ромска сватба“. Посещението си дължим на отправената ни покана от Донка Кьосева – режисьор и сценарист, както и на Симеонка Йосифова от 10 б клас в нашето училище ПГКИТ „Д-р Иван Богоров“.
С интерес следяхме колко истински бяха пресъздадени терзанията на младата ромска душа. Подобно преживяване наведе размисли за въпроси като ,,Какво се случва, когато родители уреждат брака на децата си и колко сърца съдбата осъжда на страдание по невъзможна любов?”, ,,Парите или любовта са по-важни?!”
Преживяването ни е част от заложените дейности в програмата за провеждане на занимания на група „Театрално изкуство“ от националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“, Модул 1 „Изкуства“.
Благодарни сме за възможността да се откъснем заедно за няколко часа от реалността и да се насладим на “буден театър”!
Може да бъде изображение с 13 души и текстово съобщение
  
 На 1 юни, Денят на детето групата по "Театрално изкуство" от НП "Заедно в изкуството и спорта", Модул 1 посетихме Държавния куклен театър в град Пловдив. Имахме удоволствието да се насладим на една любима театрална постановка за малки и големи - "Малкият принц" по книгата на Антоан дьо Сент- Екзюпери. Силно докоснати от постановката, дълго разсъждавахме върху символиката в сюжета, за обикновените мъдрости, които възрастните забравят, когато пораснат, като опит за намиране на детето във всеки възрастен: „Всички възрастни са били преди това деца, но много малко от тях си го спомнят.“

    Може да бъде изображение с 11 души, Бранденбургската порта и текстово съобщение

Модул 2 „Спорт“

Начало: м. септември 2023 г., край: 31.08.2024 г.

Финансиране: 12 535.00 лв.

Два отбора: 1 отбор „Волейбол“ – 5 826.00 лв. – 12 ученика - VIII – X клас

                    2 отбор „Футбол“ – 6 709.00 лв. – 15 ученика - VIII – X клас

Цели на проекта за  учениците в отбор „Волейбол“:

Създаване на трайни спортни навици, създаване на условия за екипна работа и изграждане на отговорно и дисциплинирано поведение

Очаквани резултати:

Подобряване на социалните взаимодействия на учениците и формиране на умения и навици за активен и здравословен начин на живот

Цели на проекта за  учениците в отбор „Футбол“:

Създаване на условия за екипно взаимодействие на учениците при изява в колективни спортове, изграждане на отговорно и дисциплинирано поведение.

Очаквани резултати:

Изграждане на трайни спортни навици, интереси и спортна култура, подобряване и повишаване на ефективността на работа в екип.

На 29.11.2023г. отборът по волейбол на ПГКИТ ,,Д-р Иван Богоров“ проведе първата си среща като гост на отбора от СУ "Симон Боливар".
Мачът беше зареждащ, емоционален и оспорван. Двубоят беше наситен с интересни битки за всяка една точка при мрежата. Капитанът на отбора по волейбол Юлиян Йорданов го поведе към победата.

На 18.11.2023 г. волейболния ни отбор с вълнение прие поканата на волейболен клуб "Марица" (Пловдив). С интерес наблюдавахме срещата между шампионския отбор на България и турския гранд "Еджзаджъбашъ Дайнавит" от шампионската лига в зала ,,Колодрума“. 

                             

 
На 08.04.2024 г. в ПГКИТ ,,Д-р Иван Богоров‘‘ се проведоха вътрешноучилищни игри от двата отбора: волейбол и футбол. Учениците се включиха с огромно желание и хъс и с нетърпение очакват срещите срещу своите противници от други училища.
Ръководители на отборите : Цветана Димитрова и Антония Тонева.

                                                            

На 24.04.2024 г. се проведоха последните срещи по НП ,,Заедно в изкуствата и спорта“ модул 2 ,,Спорт“, с ръководители госпожа Димитрова и госпожа Тонева. Отборите по футбол и волейбол с огромно желание и хъс се подготвяха за предстоящите срещи. Противниците ни от ОБУ ‘‘Пенчо Славейков“, гр. Пловдив бяха силно мотивирани в срещата по волейбол, но заедно с капитана Юлиян Йорданов и отбора на Богоровци стигнаха до ПОБЕДАТА 3:0 гейма. Играха с голямо желание и се бориха за всяка една точка. Отборът по футбол даде всичко от себе си на игрището. Капитанът на отбора Атанас Асенов поведе мача с 2 гола, но малък шанс не достигна на момчетата да вземат победата. Раздадоха се максимално на футболната среща.
БЛАГОДАРИМ ВИ, момчета и момичета, бяхте страхотни!                                                                                                        

Може да бъде изображение с 17 души, хора, играещи футбол, хора, играещи футбол и текст, който гласи 'UII An'

На 06.06.2024 година волейболистките на Марица Лора Славчева и Златина Друмева посетиха Професионална гимназия по кожени изделия и текстил “Д-р Иван Богоров” по покана на училищното ръководство във връзка с Национална програма ,,Заедно в изкуствата и спорта" модул 2 ,,Спорт".
Гимназистите се включиха заедно с Маричанки в оспорван турнир, който се превърна в един истински волейболен празник, донесъл много емоции и радост на учениците.
Накрая Лора Славчева и Златина Друмева наградиха изявилите се ученици в Националната програма ,,Заедно в изкуствата и спорта", като и самите волейболистки бяха изненадани с подаръци от училището.
                           Може да бъде изображение с 8 души и хора, играещи баскетбол  

На 24.06.2024 г. в ПГКИТ ,,Д-р Иван Богоров" се проведе поредната изява по НП ,,Заедно в изкуствата и спорта", модул 2 ,,Спорт". Футболистите играха с голямо желание и се бориха до край за всеки гол. За финал на програмата се проведе и състезание за най- точна стрелба във вратата. Победителят беше Красимир от 8 в клас.

Може да бъде изображение с 13 души, хора, играещи баскетбол, хора, играещи футбол, хора, играещи футбол, хора, играещи волейбол и текстово съобщение